Хоол хүнсний зүй зохистой шим тэжээл гэдэг нь хүний биед шаардлагатай бүх шим тэжээлтэй зүйлсийг тэнцвэржүүлсэн хоол хүнс хэрэглэх явдал юм. Шим тэжээлтэй хоол хүнсний хэрэглээ нь биеийн ерөнхий эрүүл мэнд ба амны хөндийн эрүүл мэндийг тэтгэнэ. Харин шим тэжээл багатай хүнс хэрэглэх үед бие организм гадны халдварыг тэсвэрлэн хамгаалах чадваргүй болно. Үүний улмаас шүдний тулгуур эдийн өвчин зэрэг өвчин үүсч, хүндэрэн улмаар шүдээ алдах шалтгаан болно.
АШУҮИС, Нүүр Ам Судлалын Сургуулиас санаачилан ЭМЯ, Нүүр Ам Судлалын Мэргэжлийн салбар зөвлөлтэй хамтран хэрэгжүүлж буй үндэсний хөтөлбөр
ЭМЯ-ы санаачилгаар Монгол улсын 330 сумыг шүдний эмчилгээний кабинеттэй болгох төслийг хэрэгжүүлж байна
Монгол улсын 21 аймаг 330 сумаас шүдний эмчийн туслах бэлтгэх сургалтыг эхлүүлээд байна